Općina Sveta Nedelja


U istočnom dijelu središnje Istre, na visokom platou iznad doline rijeke Raše i u zaleđu grada Labina nalazi se posebna općina Sveta Nedelja.


Osebujna lokacija, blizina mora, ali i bujnih šuma označava holistički spoj zelenog i plavog, koji predstavlja velik potencijal za razvoj i kvalitetan život mještana ovog kraja, ali i brojnih posjetitelja.


Ovo područje je prepuno arhitektonskim ostacima koje će vam ispričati priču duge i zanimljive povijesti ovog kraja i probuditi u vama želju za istraživanjem te otkriti zašto su bogataši iz davnih vremena birali upravo ovo područje za mjesto gdje će graditi svoja ladanjska imanja.


21 naselje ulazi u općinu Sveta Nedelja i to: Cere, Eržišće, Frančići, Jurazini, Kraj Drage, Mali Golji, Mali Turini, Marići, Markoci, Nedešćina, Paradiž, Ružići, Santalezi, Snašići, Sveti Martin, Štrmac, Šumber, Veli Golji, Veli Turini, Vrećari i Županići.


Veća naselja u općini Sveta Nedelja su: Nedešćina (općinsko središte), Štrmac, Šumber i Sveti Martin.


Općina Sveta Nedelja bilježi 3.037 stanovnika prema popisu stanovništva iz 2011. godine, a prema statističkim podacima iz 2018. godine zabilježeno je da je Općinu Sveta Nedelja posjetilo 11.500 turista. Taj podatak govori koliko je Općina Sveta Nedelja postala poželjna destinacija.


Prosječna nadmorska visina područja kojeg obuhvaća općina je 250-300 m, a to je područje uglavnom vapnenački ravnjak koji se proteže uz zapadnu obalu rijeke Raše.


Karakterističan je prijelazni tip klime od kontinentalne prema sredozemnoj. Ljeta su vruća i suha, a zime su blage i kišovite. Od travnja do lipnja i od listopada do prosinca padne najviše padalina. Na pojedinim mjestima općine, klima je sredozemnih obilježja zbog maritimnih utjecaja putem doline Raše i Plominskog zaljeva.


Šta se tiče vegetacije, općinom prevladavaju obradive i šumovite površine razvedene brojnim manjim vrtačama. U šumskim predjelima prevladavaju listopadne šumske zajednice crnog graba i hrasta medunca. Na pojedinim mjestima pojavljuju se i listopadne šume hrasta cera i pitomog kestena te zimzelene šume alpskog i crnog bora.

 

Kultura

Kultura

Cijela labinština pa tako i Sveta Nedelja kao da imaju umjetničku dušu, a nije ni teško shvatiti zašto; krajolik je tako inspirativan da je teško ovu gozbu za osjetila ne pretočiti u umjetničko djelo.

 

Klima

Klima

Sveta Nedelja se nalazi na raskrižju Mediteranske i kontinentalne klime uz zanimljive morske utjecaje doline rijeke Raše i Plominskog zaljeva.

 

Povijest

Povijest

Povijest Istre pa tako i ovog kraja je duga i burna, što je lako za razumjeti obzirom na geografsku poziciju na raskrižju sila koje su se nalazile istočno i zapadno od Istre te zbog blizine mora i trgovačkih interesa koja su prepletena sa kontroliranjem morskih putova.

Gastronomija

Gastronomija

Gastronomija je nečem po čemu je Istra i svakako Sveta Nedelja nadaleko poznata. Okusi Mediterana, svježih plodova njiva obasjanim suncem su samo kap u moru gastronomskih delicija ovog kraja koje uključuju svježe voće i povrće te ribu iz plavih dubina i mesni proizvodi sa zelenih pašnjaka.

 

Geografski položaj

Geografski polozaj

Sveta Nedelja se nalazi na platou na visini od 300 do 400 metara iznad razine mora koji se prostire od rijeke Raše do mora u zaleđu grada Labina.

 

Vegetacija

Vegetacija

Vegetacija u ovom području je tipično submediteranska i u krajoliku se izmjenjuju oranice i sa travnjačkom i šumskom vegetacijom kao odraz razičite vrste tla i klime. U šumama prevladaju listpoadne vrste uključujući hrast, jasen i pitomi kesten.