Zanimljivosti

Jeste li znali da sa područja općine Sveta Nedelja, točnije iz naselja Županići potječe Josip Belušić, hrvatski izumitelj velocimetra – brzinomjer, tahograf i taksimetar u jednom.
Belušić je bio profesor u Kopru na carskoj i kraljevskoj školi. Na Svjetskoj izložbi u Parizu 1889. godine, Belušić je predstavio svoj izum nadjenuvši mu prvotno ime "Velocimetar", a kasnije ga je preimenovao u 'Controllore Automatico per Vetture'. U godini održavanja Svjetske izložbe pariški municipij raspisao je javni natječaj na koji je prijavljeno više od 120 uređaja, a upravo se 'velocimetar' pokazao najpreciznijim i najkvalitetnijim pa je u lipnju 1890. godine donesena odluka o njegovom prihvaćanju. Francuska akademija izumitelja ga je pohvalila i nagradila diplomom i zlatnom medaljom, ujedno ga proglasivši i počasnim članom. Belušićev uređaj mjerio je brzinu, odnosno stajanje kola, vremensko trajanje vožnje i stajanje vozila, broj putnika te vrijeme silaska i ulaska putnika. Školovao se u Pazinu, vjerojatno kod svećenika koji su prvi uočili njegov talent za prirodne znanosti. Studij je nastavio u Beču. Što se dogodilo s Josipom Belušićem nakon 1900., nije poznato. Njegov patent još se čuva čuva u Beču, a preslika patenta nalazi se u Muzeju policije u Zagrebu.Park skulptura Dubrova se nalazi uz glavnu cestu Pula - Rijeka pokraj stancije Dubrova unutar koje se nalazi barokna palača Franković-Lazzarini.


U njemu se nalazi 68 skulptura, 16 dionica Bijele ceste te dva autorska djela: Amfiteatar Dolac i informativni centar. Izvan Parka postoji još 16 skulptura.


Omiljeno je mjesto za građane i posjetitelje Labinštine za šetnju, druženje s prijateljima, za igru djece ili piknik na otvorenom.


Jedan od najljepših hrvatskih parkova skulptura nudi jedinstvene trenutke umjetnosti i prirode u otvorenoj galeriji, koja se prostire na 33 hektara površine, djelomično okružena suhozidom, s prirodnim udolinama te bogatom i raznolikom karakterističnom mediteranskom florom.


Park je nastao djelovanjem umjetnika kroz Mediteranski kiparski simpozij, manifestaciju međunarodnog značaja tijekom koje se od 1970-ih obogaćuje impresivna zbirka skulptura u istarskom kamenu. Kamen, kao jedan od najtrajnijih materijala i sveprisutni element Mediteranskog kiparskog simpozija, postao je jedan od simbola Labinštine. Od 1970-ih na simpoziju je sudjelovalo gotovo stotinu priznatih kipara iz cijelog svijeta, ostavljajući za sobom opipljive rezultate svojih kreativnih ideja.


Prepoznatljiv je po najvećem opusu radova na otvorenom, čiji su autori vodeći kipari iz Hrvatske, Italije, Austrije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, SAD-a, Japana, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Švicarske, Kanade, Velike Britanije, Južne Koreje, Slovačke i Mađarske, od kojih su neke smještene na različitim mjestima diljem Hrvatske: u Labinu, Rapcu, Pićnu, Sv. Nedelji, Pazinu, Zagrebu, Vukovaru i Iloku.


Unutar parka možete prošetati Bijelom cestom, stazom koja se sastoji od 16 dionica (svaka je dužine 25 metara), a koju su dizajnirali poznati hrvatski umjetnici, kao što su Edo Murtić, Julije Knifer i Dušan Džamonja.


U Parku se nalazi i amfiteatar „Dolac“, koji je osmislio kipar Josip Diminić, koji je uz slikara Quintina Bassanija jedan od pokretača spomenute kulturne manifestacije. Amfiteatar predstavlja mjesto umjetničkih performansa, koncerata, kazališta i raznih događanja za posjetitelje


Park skulptura Dubrova otvoren je za posjetitelje tijekom cijele godine, 24 sata dnevno. Ulaz je besplatan. U ponudi su vođeni obilasci za grupe koje se organiziraju uz prethodnu najavu.


Parkom skulptura Dubrova upravlja neprofitna organizacija udruga Mediteranski kiparski simpozij. Park se proteže na području općine Sv.Nedelja te Grada Labina.